1. Тяжкий, мучительный
. Израилите, егда не живяаху трудьно житие, нъ льгъцѣ прѣбывааху, то не тьрпяште льгъка, попълзошася на нечьстие (ἐπίμοχθον βίον). Изб.Св. 1073 г.
&sup&2&sup&, 233. Тѣсныи бо путь естьствъмь трудьнъ, а нашиимь изволениемь льгъкъ будеть (ἐπίμοχθος). Златостр.&sup&3 &sup&(Г.), 293. XII в.
Изложи змии изъ устъ своихъ воду, яко рѣку... и поможе земля жѣнѣ. Отвьрзе земля уста своя и пожрѣ рѣку... [Толкование:] Земля же еи поможе ли дълготою пути и труднымъ безводьемъ (в греч. иначе: τῇ τῶν τόπων ἀνυδρίᾳ ‘безводьем этих мест’). (Откр. XII, 15–16, толк.) Апокал., 58. XIII в.
Дх҃овнои отецъ учал говорить: на семъ свѣте житье скорбное и трудное. Куранты&sup&4&sup&, 85. 1649 г.
|| Тяжкий, губительный (о болезни). Въстав же, поиде на посѣщение болящаго, да якоже его узрѣ труднымь недугомъ гыблюща, реч<е> тако (τῇ λυμικῇ [вм. λοιμικῇ] νόσῳ). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 317. XIV в. ~ XII в.
|| Скорбный, горестный, печальный. Не лѣпо ли ны бяшетъ, братие, начяти старыми словесы трудныхъ повѣстий о пълку Игоревѣ, Игоря Святъславлича! Сл. о п.Иг., 1. 1800 г.
~ к. XII в.
2. Затруднительный, затрудненный.
А грамматическаго убо, сирѣчь, осмии частей слова и разума, вѣдѣние трудно, но внятельно и смыслу сердецъ нашихъ просвѣтително. Пролог (ст.печ.), 952. 1643 г.
Свеиские люди, поворотяс<ь> ото Гданска, стали обозом над рекою Ногат, а приступ к нимъ трудныи, надобно на них от всѣх сторон ударит<ь>. Куранты&sup&5&sup&, 132. 1659 г.
Унее бы имъ [женам] кудели прясть, н<е>жели насъ [мужчин] судить, понеж<e> убо у них власы долги, а умъ коротокъ, трудная справа с ними. Козм., 67. 1670 г.
Какъ еще каланчи не были взяты, зело трудной проѣздъ былъ на Койсу отъ татаръ. Петр, I, 44. 1695 г.
Итти до Дамаска... по заразамъ и по горамъ... а путь вел<ь>ми труденъ. Х.Тр.Короб., 4. XVII в. ~ 1594 г.
3. Находящийся в затруднительном положении. (1150)
: Володимеръ, зане труденъ безъ дружины своея и конемъ своимъ, оста опочивати у короля, король же велику чс҃ть створи ему. Ипат.лет., 407. Ок. 1425 г.
4. Утомленный, изнемогший
. Бъ҃ вашихъ дѣля млт҃въ възя от мене трудъ [τὸν κόπον], и уже нѣсмь трудьнъ (οὐκέτι κοπιῶ). Патерик Син., 161. XI в.
Чьрноризьче, се бо ты по вься дьни пороздьнъ еси, азъ же, трудьнъ сыи, се не могу на кони ѣхати, нъ сице сътворивѣ, да азъ ти лягу на возѣ, ты же могыи на кони ѣхати. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 98. XII–XIII вв.
[Бог] жадьнъ есть [вар. XV–XVII вв.: былъ], и алъчьнъ, и трудьнъ, и распятъ (ἐκοπίασε). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, I, 42. XII–XIII вв.
(1185): Володимеръ язвенъ, труденъ въѣха во городъ свои и утре мужественаго пути [вар. XVI и XVII вв.: поту] своего за очину свою. Ипат.лет., 647. Ок. 1425 г.
Се еще труденъ есмь дш҃ею и дх҃омь моим изнеможенъ есмь зѣло (fatigatus sum animo). (3 Езд. XII, 5) Библ.Генн. 1499 г.
Философе, вемь тя трудна суща, но достоить тебе тамо ити. Ж.Конст.Фил., 26. XV в. И обратишася нечьстивии, да ся биют посреди града, и бишася до ночи, дондеже не можаху подъяти рук своих, и легоша трудни, яко вчера бишуся [так!] вои с римляны, а въ вторыи день бишася сами коиждо с братом своим. И не бяше в них силы от труда др.-евр. др.-евр. др.-евр. (Иосиппон) Лет.Ел., 226. XV в. [ср.: Нечестивии же жидове бишася промежю собою ото утра до нощи, дондеже изнемогоша и падоша трудни. Хроногр. 1512 г.
, 246. 1538 г.]. Книжникъ... рече Иосифу: почто не явися сонму нашему? И рече Иосифъ: яко труденъ бѣхъ отъ пути и почихъ в первый день (ἔκαμον ‘устал, изнемог’). (Сл. о рожд.Богор.) ВМЧ, Сент. 1–13, 358. XVI в.
Людем, на утреню въ церков<ь> събравшемся, подобает межю псл҃мы чтение почитати, а не купно псл҃мовь почасту глт҃и, да не трудни бывше събравшес<я> на лѣность уклонятся (κατάκοποι). (Лаод. 17, толк.) Корм.Балаш., 75. XVI в.
– В знач. сущ. Члч҃естии бо очи научени еста зрѣти на убогия, и на трудныя, и на обидимыа, и на алчющая (καταπεπονημένους). Пч., 210. XV в. ~ XIII в.
Смр҃ть дѣтемъ утѣха, смр҃ть рабомъ почивание, смр҃ть труднымъ отдышение, должнымъ свобода. Изм., 105. XVI в. ~ XIV в.
Нагыя одѣ и умрети хотящая зимою съгрѣ, трудныа покои, печал<ь>ныя утѣши (в греч. иначе: τοὺς μὲν ἀποβάλλεσθαι τὸν πόνον... ποιήσας ‘иных же заставив оставить <тяжкий> труд’). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1131. XVI в.
|| Вызванный изнеможением, усталостью. [Римляне] избиша стража и внидоша въ градъ млъчяще и посредѣ града ходящи, плѣнѣнии не очютиша, раздруши бо их трудныи сонъ... внидоша вси вои, поминающе злая, яже прияша от нихъ, не щадяху от стара и до младенца (в греч. иначе: καμάτῳ τε... καὶ ὕπνῳ διαλέλυντο ‘были побеждены усталостью и сном’; одно из знач. κάματος – ‘труд’). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 219. XV в.
~ XI–XII вв.
5. Требующий больших усилий, напряжения, труда; сопряженный с большим трудом
. Спс҃ающиихъся путь, еликоже добро и блг҃одѣтьно обѣщаваеть, толикоже трудьно и болѣзьньно сущее ныне даеть, а сладъкое се житие и сквьрньное не жидущю добра въ послѣдьняя дьни показаеть приятие. Златостр.&sup&3 &sup&(Г.), 57. XII в.
[Апостолы] (о)тъвергъшася житья сего, и презрѣша очь҃ствия, и родъ, и имѣнья, къ жестъкому и трудному приступиша абье къ житью (πρὸς τὸν... ἐπίπονον... βίον). Хрон.Г.Амарт., 240. XIV в. ~ XI в.
Видѣхъ неразумѣвающая и истаяхъ, яко словесъ твоихъ не схраниша къ запрѣщенымъ же, яко сложение въсприметь оц҃ь и врачь съ млс҃тью и млср҃диемъ хытростию врачевати сн҃а своего, паче же, егда печальна и трудна будеть врачевания вещь (ἐπίπονος... ὁ τρόπος). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 187. XIV в. ~ XII в.
И рече [Тит] къ гемономъ: обрыимыся окрс҃тъ града и приспы съдѣлаимъ, аще же кто мнить дело се трудно и люто, и вѣлико, и расмотрить, яко не подабает римляном мала дела делати, и немощно члк҃омъ бес пота исправити что славное, токмо богу, и, препрѣвъ гемоны, повелѣ воемъ изоити на дѣлание (δυσήνυτον ‘неисполнимое’). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 319. XV в.
~ XI–XII вв.
– В знач. сущ. Трудная, с., мн. Мнози, философиею вел<ь>ми въсиявше... (с)и трудныя [вм.: трудная] не по съставу, ни по чину смят(е)но, неподобьно изложися [вар. 1313 г.: изложиша – ἐξέθεντο] (в греч. иначе: τὰ πονηθέντα ‘сделанное’). Пролог (жит.сент.), 2. 1262–1282 гг. – Безл. предик. Трудно. Трудно, тяжело. (1150): Дружина же Изяславу поча молвити: кнж҃е... се стоишь к рати пришедъ, а сѣмо идеши на Гюргя, а се рать за тобою – Володимеръ, ты поидеши на Дюргя, а си скупившеся по тобѣ идуть, а трудно ны вельми. Ипат.лет., 409. Ок. 1425 г.
Трудно же есть въздержатися от гнѣва (πόνος μέγας). Пч., 188. XV в. ~ XIII в.
Моя память не добра, трудно мнѣ изъ устъ учитъся (difficile). Lud., 86. 1696 г.
Вѣдаю то, что тебѣ трудно, не по твоеи мочи такие невсклонные дела. Пам.Влад., 253. XVII в.
|| Усердный, прилежный. Трудною молитвою и бдѣнием притечемъ къ Богу и приимѣмъ помощь от печали. Пролог (март.)&sup&3&sup&, 82. 1383 г.
Объядения же и пиянства и иная гнушения, бываема от сихъ, постомъ и прочимъ труднымъ дѣланиемъ и непрестанною молитвою возразимъ. Ж.Евфр.С., 102. XVII в. ~ 1558 г.
6. Обремененный. (1150)
: Я, брате, тѣмъ не труденъ есмь, твоея дѣля чст҃и и брата своего Ростислава радъ ѣду. Ипат.лет., 408. Ок. 1425 г.
7. Относящийся к труду, работе.
Еже сътяжить члв҃къ Ис҃са тружаеться, стяжавыи же к тому не тружаеться, попущено же бываеть ему потрудитися, да помня съкорбь трудную и утвердиться отвсюду бояися, да не погубить толикыхъ трудовъ (τὴν θλῖψιν τοῦ κόπου). Патерик Скит., 4822. XVI в. Оц҃ъ нш҃ъ Антонии в старость глубоку достиже, и болѣзни многи приидоша на нь, ови убо от труднаго множества и от жестокаго пребывания, а инии же от... лѣтнаго престарѣния, и сего ради тѣлесная сила ослабѣвашеся в немъ. Ж.Ант.С., 118. XVII в. ~ 1578 г.
Трудные люди – работники (в монастыре).На тѣ деньги покупаютъ... хлѣбные запасы про монастырскои обиходъ на кормъ старцамъ, и слушкамъ, и труднымъ людемъ безпошлинно. Гр.Дв. II, 49. 1660 г.
8. Передача греч.
πεπονημένης‘трудами созданный (зд. о книге)’. Василия же Великаго словеса... и ины книгы дивьнѣ послушашеть [Феодор], и многу сласть от кыхъ кожьдо ихъ примяшеть, и къ мьнихомъ же трудьная тѣмъ нѣсть рещи како почте и възлюби (в греч. τὴν... <βίβλον> πεπονημένην). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 173. XII в.